Ciprian Jichici, primul politician care a inteles mesajul ”străzii”, deși poate era ultimul vizat

Ciprian Jichici cred că este destul de puțin cunoscut în afara Timișoarei. Pe scurt, Ciprian Jichici este (încă) consilier local ales pe listele PNL. Ei bine, de curând, el și-a anunțat demisia din funcția de consilier local și, totodată, din Partidul Național Liberal. Motivele acestei demisii sunt explicate foarte clar: ”M-am înșelat fiind probabil prea naiv să cred că pot schimba sistemul din interiorul lui fără a face compromisuri incompatibile cu mine și cu convingerile mele. Am greșit încercând să merg înainte și acceptând lucruri în ideea că trebuie să fii în interior pentru a putea schimba ceva. Realitatea este, din păcate, diferită. Sistemul politic românesc a devenit atât de putred, de slab, și de ineficient încât trage România în jos. Am realizat că singurul rezultat al insistenței mele de a rămâne în el va fi că mă voi scufunda împreună cu el.”

Din punctul meu de vedere, Ciprian Jichici este, probabil, ultimul dintre politicienii care ar trebui să se simtă vizat de revendicările legitime ale străzii. Cât timp am umblat și eu prin PNL am avut ocazia să-i urmăresc activitatea politică, deși nu am colaborat cu el în vreun fel. Vreau să spun din capul locului că nu îmi era neapărat cel mai simpatic om, datorită atitudinii lui prea colerice în unele situații, sau datorită absențelor sale, destul de dese într-o vreme, de la ședințele consiliului local. Prin urmare, nu sunt un ”admirator” fidel al dânsului. 

Totuși, Ciprian Jichici a fost cel mai capabil consilier local propus de PNL. Spun asta din cauza faptului că el a făcut carieră în domeniul IT. Practic el este singurul consilier local care nu a făcut politică pentru bani, pentru contracte cu statul sau pentru alte avantaje clientelare sau pentru influență. Datorită competenței, el este Microsoft Regional Director (paranteză: asta nu înseamnă că este angajat Microsoft. Microsoft Regional Directors este o comunitate exclusivistă de programatori care scriu cărți, vorbesc la conferințe și contribuie în general la dezvoltarea ecosistemului de programatori pe tehnologii Microsoft. Numărul de membri este extrem de redus), conduce o firmă prosperă de IT, scrie cărți, vorbește la conferințe etc. Mai pe scurt, Ciprian Jichici este un expert IT recunoscut la nivel global.

Și totuși, el nu prea a avut niciodată locul care i se cuvine pe scara ”meritocratică” a primarului Nicolae Robu. Dar, nu s-a lăsat și a încercat mereu, din postura de consilier local, să ia decizii în avantajul timișorenilor.

Nu doresc să-i ridic statuie. Implicarea în politică  înseamnă și compromisuri. Chiar el recunoaște asta: ”Nu sunt un ipocrit, așa că nu susțin că nu am făcut deloc compromisuri. Le-am făcut, așa cum le-au făcut și le fac toți cei care sunt implicați în politică. Acceptarea ca șefi a celor care se comportă într-un mod în care tu însuți nu te-ai comporta vreodată, este un compromis. A te gândi cum să spui lucrurilor pe nume fără să încalci statutul partidului, este un compromis. A sta la aceeași masă cu unii despre care știi bine cât de mult rău au făcut, este un compromis. Și multe altele, sunt, la fel, compromisuri. Compromisuri pe care le-am făcut. Au fost însă, la fel de multe cele pe care nu le-am făcut și nu am acceptat să le fac indiferent de consecințe, deși mi-au fost propuse.” Remarc doar că majoritatea compromisurilor pe care le-a făcut nu au fost în defavoarea cetățenilor, ci doar în defavoarea sa. Mai pe scurt, nu a furat, nu a făcut trafic de influență, nu a luat șpagă.

În final, aș vrea să remarc doar rahatul în care se complace actuala clasă politică, dacă inclusiv acei 2, 3 politicieni onorabili încep să își dea demisia. Iar acest lucru arată că societatea noastră are nevoie vitală de oameni politici noi și de partide noi.

Da sfoara in tara
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *