Năluca alegerilor anticipate

Mulți dintre protestatari agreează ideea alegerilor anticipate. Din fericire, alți protestatari nu agreează deloc această idee, iar acest lucru arată caracterul eterogen al ”străzii”. Pe de altă parte, PNL-ul promovează agresiv această idee, simțându-se pe val și crezînd că astfel satisface dorințele emoționale ale ”străzii” și își asigură, în același timp, venirea la putere cu aceeași garnitură, sau una foarte puțin schimbată.

Dar sunt alegerile anticipate o soluție fundamentală pentru schimbarea sistemului, sau doar o nălucă ce ne bântuie dându-ne impresia că am schimbat ceva? Răspunsul rațional și evident este că alegerile anticipate nu sunt deloc o soluție pentru resetarea sistemului politic. Motivul este foarte simplu. Timpul până la eventualele alegeri anticipate este mult prea scurt pentru ca protestatarii să se poată implica în demersul electoral cu șanse reale. Cum am mai spus, singura șansă de schimbare stă în disponibilitatea protestatarilor de a se angrena politic, începând, în primul rând, cu alegerile locale.

Partidele politice sunt corupte de la nivel de tineret și sunt foarte bine organizate, mai ales în mediul rural. O mișcare politică a protestatarilor va trebuie să se bată cu sistemul mitei electorale, pus foarte bine la punct în toate partidele.

De asemenea, o eventuală angrenare politică a protestatarilor trebuie să aibă ân vedere și faptul că ”strada” nu este omogenă, decii niciun reprezentant al acesteia nu va putea lua toate voturile ce vin de acolo. Mai mult, numărul protestatarilor din țară nu depășește 1% din numărul cetățenilor cu drept de vot. Prin urmare, protestatarii care ar dori să se implice politic trebuie să comunice mesajul lor și celor care nu au protestat în stradă, iar acest lucru consumă resurse de toate felurile.

Prin urmare, alegerile anticipate nu ar face decât să consolideze sistemul actual. Practic ar trebui să votăm tot oameni precum Mihăiță Calimente, ca să nu mai vorbim de Blaga, Anastase, Oprea, Dragnea și așa mai departe. Din punctul meu de vedere singura șansă de a schimba ceva, este ca strada să se implice civic și politic. Iar acest lucru nu se poate face de pe o zi pe alta cu șanse reale de succes.

Da sfoara in tara
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *