Rezolva protestele ceva?

Amplele proteste de stradă sunt impresionante ca reacție emoțională la o situație tragică provocată, fără echivoc, de imensele probleme de moralitate și integritate cu care se confruntă societatea românească. Totuși, aceste proteste nu vor duce la absolut nimic din ceea ce își doresc protestatarii dacă reacția emoțională nu este urmată de o reflecție rațională, profundă, tranșantă. Dacă ne dorim într-adevăr schimbarea sistemului, atunci trebuie să venim cu soluții concrete și palpabile. Trebuie să trecem de la a arăta cu degetul o problemă viscerală a societății la căutarea de soluții.

Acest lucru nu este deloc simplu, întrucât componența ”străzii” este extrem de eterogenă. Încercarea de a scoate la înaintare lideri ai ”străzii” sau de a cristaliza un set de cereri reprezentative pentru toți protestatarii este sortită eșecului, întrucât unii au viziuni mai de grabă de stânga, alții de dreapta, unii sunt ecologiști, alții nu; unii vor alegeri anticipate, alții nu; unii vor parlament unicameral, alții bicameral, unii doresc revenirea la impozitarea progresivă, alții nu și așa mai departe. Din aceste motive, cel puțin în Piața Universității, au început să existe certuri între diferite grupuri de protestatari care au viziuni diametral opuse. 

Dacă într-o astfel de situație încercăm să scoatem în față lideri, aceștia vor fi, foarte probabil, tot dintre revoluționarii de serviciu, care au și legături cu diferite servicii secrete. Iar astfel protestul va fi deturnat tot de către cei care astăzi formează sistemul pe care oamenii vor să-l schimbe. Cred că trebuie să fim cu toții conștienți că ”sistemul” nu stă să se uite cu mâna în sân la ceea ce se întâmplă, ci se lucrează la depresurizarea situației.

Și atunci care ar fi pasul următor? Un prim pas logic ar fi ca grupurile omogene care formează ”strada” eterogenă să se organizeze în personalități juridice cu caracter politic. Legea partidelor permite astăzi crearea unui partid politic prin asocierea a trei membri, iar lucrul acesta ar trebui folosit de către protestatari în avantajul lor. Aceste formațiuni politice ar fi singurele care vor putea reprezenta credibil diferite grupuri care astăzi formează ”strada”. Evident acest noi formațiuni vor trebui să se implice în exercițiul democratic al votului.

Piramida trebuie schimbată de la bază spre vârf. Petru început ar fi util ca aceste noi formațiuni să se bată pentru consiliile locale sau județene. Încet, încet, aceste mișcări pot prinde viteză dacă rămân fidele valorilor pentru care protestează astăz și în viitorul apropiat ar putea ținti spre parlament.

Schimbarea sistemului politic de astăzi trebuie să fie un plan pe termen mediu, bine schițat, bine gândit și executat responsabilitate. Dar, oare, este ”strada” pregătită să treacă de la un protest emoțional la o acțiune rațională cu bătaie medie și lungă? Sau nu cumva considerăm că protestând ne facem datoria iar pașii următori trebuie să-i facă cel de lângă? Este, oare, ”strada” pregătită să sacrifice zilnic câteva ore pentru reclădirea societății românești? Cred că doar răspunsul sincer la aceste întrebări ne poate arăta dacă și acest protest va fi doar un simplu foc de paie sau nu. Actualul sistem nu are nicio emoție atâta timp cât protestul emoțional nu este urmat rapid și de acțiuni concrete.

Da sfoara in tara
0

2 thoughts on “Rezolva protestele ceva?

  1. Pingback: Năluca alegerilor anticipate - Solilocvii

  2. Pingback: Și uite așa s-a zis șu cu schimbarea clasei politice din România - Solilocvii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *