Și uite așa s-a zis cu schimbarea clasei politice din România

Practic acum o săptămână românii au început să iasă în număr mare în stradă, după trecerea celor trei zile de doliu național în memoria victimelor din clubul Colectiv. Societatea românească era profund bulversată de cele întâmplate, iar durerea celor implicați s-a transmis empatic la toate persoanele ce mai au măcar o brumă de umanitate. În cele trei zile de doliu național s-a dospit aluatul dezăndejdii în fața unui sistem politic și administrativ pentru care oamenii sunt doar niște vite numerotate de pe urma cărora ei, înainte stătătorii poporului român, se îmbuibă hulpav și fără a se gândi la eventualele consecințe. Într-un prim moment de spaimă viscerală izvorâtă din instinctul de conservare a status quo-ului, politicienii ni l-au pus pe tavă pe Victor Ponta, care și-a prezentat demisia după prima seară de proteste adevărate. Dar oamenii au continuat să iasă în stradă!

24 de ore! De atât au avut nevoie politicienii români pentru a găsi modalitatea perfectă de a dezamorsa această furie populară. Iar planul lor a fost pus în aplicare ca la carte, încă din a doua zi de proteste. La acest plan a contribuit toată lumea, atât opoziția, cât și puterea și, mai ales, președintele României, Klaus Iohannis. Nimeni nu și-a luat România înapoi acum un an de zile! Este cât se poate de evident! 

Este deprimant, dar nu prea ne rămâne altceva de făcut decât să disecăm sistematic toate acțiunile prin care clasa politică a depresurizat cazanul furieri generalizate, transformându-l într-un ceainic ce fluieră penibil, după cum a prevăzut și Moise Guran. Iată care sunt pașii simpli prin care acest val de proteste a fost dezamorsat.

Primul pas: debarcarea lui Victor Ponta. Demisia premierului ai fost, până la urmă, singura revendicare palpabilă și fezabilă a ”străzii”. Fără acest prim pas, orice altă încercare de dezamorsare nu ar fi avut succes.

Pasul al doilea: mimarea unui conflict politic între PNL și PSD. PNL a cerut alegeri anticipate, PSD-ul nu a fost de acord. O bună parte din energiile protestatarilor s-au îndreptat, într-o formă sau alta, spre acest conflict artificial.

Pasul al treilea: Klaus Iohannis convoacă societatea civilă la consultări. Trebuie spus din capul locului că un astfel de demers este cu totul neconstituțional, iar urmările sale arată că există un temei în virtutea căruia Consistuția României nu permite așa ceva. Care a fost efectul? Dezbinarea protestatarilor. În fața unei asemenea provocări din partea președintelui, oamenii din stradă și-au dat seama că nu au lideri. Toată lumea se întreba pe cine să trimitem la consultări? Lucrurile au devenit de-a dreptul penibile atunci când tinerii frumoși și buni au început să facă tot felul de propuneri  inoportune, precum Tudor Chirilă sau Adi Despot. Prin aceasta, strada a arătat, probabil involuntar, că este dispusă să-i înlocuiască pe actualii incompetenți cu ală incompetenți. Acest lucru l-a și expus public Adi Despot. Ca să nu mai vorbim de faptul că pe Facebook se cere tot mai mult numirea lui Gigi Becali în funcția de prim ministru.

Pasul al patrulea: descinderea galeriilor din fotbalul autohton. Asta a fost tot manevra partidelor politice. Fiecare filială de partid are legături cu galeriile locale. Pot mărturisi din vremea în care am fost membru PNL în Timișoara că acest lucru este extrem de real. În cel puțin 4 ocazii, galeria lui Poli a fost folosită pentru diferite manifestări politice sau organizate de partide politice. La fel de drept este și faptul că, cel mai probabil, de cele mai multe ori galeria nici măcar nu a știut ce girează prin scandări. Oricum ar fi, odată cu apariția galeriilor, protestele au devenit mai tensionate pe alocuri. Foarte multă lume nu s-a mai simțit reprezentată de acest protest și a plecat către casă.

Pasul al cincelea: piața nu are lideri. Acesta a devenit un fel de leitmotiv al presei românești. Efectul: dezbinarea ulterioară a mulțimii. Diferite grupuri au început să strige unul împotriva altuia. În piață a apărut o scenă, iar toată lumea a început să suspecteze pe toată lumea că vrea să deturneze protestele. Multor protestatari li s-a făcut lehamite și au lăsat-o baltă. Drept urmare, numărul protestatarilor a scăzut izbitor în ultimele zile, ar componența ”străzii” a început să creioneze tot mai mult o mutație genetică a protestului. Probabil în 2, 3 zile va fi liniște totală.

Această abordare este oarecum simplificată. Acțiunile de depresurizare a cazanului și transformarea sa într-un ceanic ce fluieră penibil au fost mult mai complexe, întrucât s-a lucrat concomitent pe mai multe planuri. Și repet: toate partidele au pus umărul!

Cei ce am sperat într-o veritabilă schimbare vom rămâne cu un gust amar. Dar când acest gust amar va deveni mai puțin pregnant, sper că oamenii de bună credință vor fi învățat ceva: nu putem schimba ceva dacă nu trecem de la o reacție emoțională (protestul) la una rațională care vine să propună ceva viabil, fezabil și palpabil în locul establishment-ului pe care vrem să-l dărâmăm. Și că schimbarea trebuie să plece de la noi, ca societate!

Da sfoara in tara
0

8 thoughts on “Și uite așa s-a zis cu schimbarea clasei politice din România

 1. Jon Snow

  Esti tampit. Poate ca nu sunt la fel de multi in strada dar nu ne lasam! Din cauza ca toti sunt ca tine se intampla tot.

 2. Eduard Snow

  Propune tu solutile.Niciodata nu o sa fie toata lumea multumita.Multumeste-te cu ce ai sau lupta ca sa ai mai mult.

 3. Ion Popescu

  Labareala multa! Doar prin violenta se mai poate schimba ceva. Istoric vorbind inclusiv greva din Chicago care a dus la programul de lucru de 8 ore s-a înfăptuit cu violențe și morți. La fel ca și alte răscoale sau revoluții. Mai ales în estul Europei. Doar la unguri și cehi s-a făcut o schimbare fără violenta

 4. Dan Patrascu-Baba Post author

  @ Ion Popescu. In principiu as vrea sa mentin un limbaj civilizat pe acest blog. Totusi, trebuie sa spun ca violenta este arma prostului. Arma omului pe care nu il duce capul mai mult. Violenta naste violenta si nu poate duce la nimic constructiv si durabil. Spre exemplu uita-te la Egipt, Libia, Siria, ca sa dau doar cateva exemple recente.

  Sunt profund intristat ca poti gandi intr-un asemenea fel.

 5. Liviu

  Unde scrie la Constituție că Președintelui îi este INTERZIS să se consulte cu reprezentanți ai societății civile!? Putem discuta cum au fost Selectați respectivii reprezentanți, dar în niciun caz nu este anticonstituțional ca Președintele să se consulte cu oricine consideră el că merită

 6. Dan Patrascu-Baba Post author

  Articolul 103, aliniat 1: Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

  Presedintele poate avea intalniri cu oricine, dar nu in contextul numirii unui prim ministru. Mai mult, aceste intalniri nu pot fi numite “consultari”. Asta nu scrie in Constitutie dar e o deductie logica. Una este sa te intalnesti la o discutie cu cineva, si alta sa te consulti cu cineva pe o anumita tema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *